Vodič za IP opremu

Šta je IP video nadzor? 

IP video nadzor je digitalizovana i umrežena verzija analognog CCTV video nadzora. Kod IP sistema video nadzora , IP kamera snima video materijal, nakon čega se snimljeni sadržaj distribuira putem IP (internet protokol) mreže.

Digitalizacija nudi brojne prednosti u odnosu na tradicionalni analogni CCTV video nadzor, uključujući:
• Unapređene mogućnosti pretraživanja.
• Znatno jednostavnije korišćenje.
• Bolji kvalitet slike bez degradacije sadržaja tokom vremena.
• Mogućnost istovremenog snimanja i prikazivanja.
• Mogućnost kompresovanja sadržaja kako bi se uštedeo skladišni prostor.
• IP kamere se mogu instalirati “same za sebe” sa SD memorijskom karticom i internet konekcijom bez potrebe za NVR snimačem.
Dodavanje mogućnosti umrežavanja digitalnom video nadzoru pruža dodatne pogodnosti, uključujući:
• Unapređena mogućnost za gledanje i upravljanje sa udaljenih lokacija. Svako ko je na mreži potencijalno može gledati video prikaz sa bilo koje kamere priključene na mrežu.
• IP skladište omogućava da se čuvaju podaci na bilo kojoj lokaciji širom sveta.
• Znatno lakša distribucija podataka. Na primer, snimak osumnjičenog za krivično delo može se momentalno poslati policiji.
• Mogućnost povezivanja sa e-poštom i drugim sistemima za komunikaciju tako da se upozorenja mogu slati automatski.

Trend zamene analognog CCTV sistema naprednim IP sistemom video nadzora je u stalnom porastu.

Postoji dva tipa sigurnosnih kamera, Digitalne IP kamere i Analogne (AHD, TVL, TVI, HD-SDI, HD-CVI). Mnogi tipovi ovih kamera se i dalje koristi širom sveta, ali industrija video nadzora nastavlja da pomera granice rezolucije slike, što rezultira stalnim rastom upotrebe digitalnog IP video nadzora, dok je upotreba analognih sistema u konstantnom opadanju. Za IP kamere se mogu koristiti Cat5e i Cat6 kablovi.  

Mobirise

IP sigurnosne kamere

1. IP kamere kodiraju video signal i šalju video sliku do Mrežnog Snimača NVR (Network Video Recorder) putem Internet Protokola (IP).
2. IP kamere zahtevaju da budu povezane na istu mrežu kao i snimač i ne moraju biti direktno povezane na NVR.
3. IP sigurnosne kamere koriste Power over Ethernet (PoE) što znači da se sa samo jednim mrežnim kablom kamera snabdeva strujom i prenosi video slika do NVR-a.
4. Najlošija rezolucija IP kamera je daleko superiornija od najbolje rezolucije analognih kamera.  

Mobirise

Koji tip IP kamere najviše odgovara vašim potrebama?

Postoji dva osnovna tipa IP kamera za spoljašnju upotrebu, Dome i Bullet. Oba tipa kamera su jednako uočljiva za potencijalne uljeze, međutim mnogo teže je odrediti u kom pravcu je usmerena dome kamera, što može odvratiti uljeza od prvobitne namere. Još jedna stvar koju treba imati na umu vezano za tip kamere je da li želite da je instalirate na plafon ili na zid.

Factori koje treba razmotriti:

1. Rezolucija slike
2. Frame rate FPS (broj slika u sekundi)
3. Algoritam kompresije
4. Aktivnost u prostoru (kretanje)
5. Neprekidno snimanje ili snimanje događaja 

Mobirise
Mobirise

Rezolucija slike

U osnovi to je veličina slike merena u pikselima. Više piksela pruža kvalitetniju i oštriju sliku sa više detalja.
Najznačajnije rezolucije su: HD, Full HD, Mega Pixel and 4K sa odnosom 4:3 i 16:9.
Uniview u svojoj ponudi ima rezolucije od 2MP (1920x1080) do 12MP (4000x3000) sa odnosom 4:3, 16:9 ali i 9:16 u koridor modu koji se koristi za uzane i dugačke prostore. 

Mobirise

Frame rate (broj slika u sekundi)

Broj snimljenih slika u sekundi određuje da li će slika biti neprekidna (tečna) ili će biti “robotizovana”.

Princip video zapisa je da se za kratko vreme prikaže veliki broj slika, što se veći broj slika prikaže za odgovarajući vremenski period, dobija se bolji osećaj kontinuiranog kretanja video slike. Slike prikazane na 30 FPS (slika u sekundi) izgledaju tečnije nego slike na 15 ili 10 FPS, međutim, posledica većeg broja slika u sekundi je veći bandwidth i upotreba više skladišne memorije.

Veći broj slika u sekundi rezultira manjom robotizacijom. 

Mobirise

Algoritam kompresije (kodek)

To je matematički algoritam koji smanjuje količinu bandwidth-a i skladišne memorije koja je potrebna da bi se video materijal adekvatno emitovao i skladištio.

Kada se snimi video zapis je prevelik da bi se transportovao i skladištio, pa ga je potrebno kompresovati, a za to služe algoritmi kompresije koji mogu biti različitog stepena efikasnosti. Ovi algoritmi u tehnologiji video nadzora su vremenom evoluirali od MJPEG do MPEG-4 pa do trenutnih H.264, H.265 i Uniview-ov Ultra H.265 obezbeđujući uštedu bandwidth-a i skladišne memorije u zavisnosti od kompleksnosti i količine aktivnosti u datoj situaciji. 

Mobirise

Aktivnost u prostoru (kretanje)

To je varijacija kretanja ispred kamere, koja određuje da li je video prikaz jednostavan ili složen.

Količina kretanja znatno varira u zavisnosti od okruženja i u zavisnosti od ovih varijacija kamera će morati da obradi i pošalje više informacija.

U okruženjima kao što su stanovi i male kancelarije variranje scene je generalno malo, na komercijalnim mestima kao što su prodavnice, tržni centri, aerodromi aktivnosti su mnogo intenzivnije, tako da je variranje kretanja srednje do visoko.

Kao generalno pravilo za projekte, uvek uzmite u obzir aktivnosti u prostoru koji se nadzire uz akcenat na bezbednost. Na primer, u šoping centru aktivnosti će biti intenzivne, tako da u kalkulaciji računajte visok stepen aktivnosti.  

Mobirise

Neprekidno snimanje ili snimanje događaja

To je način na koji se video zapisi snimaju u zavisnosti od vremenskog trajanja snimanja, može se snimati 100% vremena čak i kada nema nikakvog kretanja ili će se snimati samo onda kada se aktiviraju alarmi za pokret (ili drugi tipovi alarma) koje generiše kamera.

Kamera može raditi sa različitim tipovima događaja koji uključuju detekciju pokreta kada osoba ili objekat prođu ispred kamere, događaji generisani od strane senzora povezanih sa kamerom ili čak putem inteligentne analize modernih IP kamera.

Kada se radi sa događajima, moguće je na NVR snimiti samo odgovarajući period određen alarmom, kako bi se postiglo efikasnije snimanje zauzimajući manje skladišnog prostora i pružajući lakšu pretragu.

Upotreba kontinuiranog snimanja ili snimanja događaja varira u zavisnosti od instalacije svake kamere, ali i od svrhe projekata, u većini slučajeva treba uzeti u obzir snimanje događaja prilikom izračunavanja.  

Mobirise
SKTech d.o.o.

Bulevar Kneza Miloša 20
21000 Novi Sad

Kontakt

Email: office@skt.rs
Tel: 021 496 258 
Mob: 060 558 7708

Designed with Mobirise - More here